Benlerde Renk, Şekil ve Boyut Değişikliği İhmal Edilmemeli
Özel Adatıp Hastanesi Dermatoloji Uzmanı Doç. Dr. Mehmet Emin Yanık, benlerde görülen renk, şekil, boyut ve yüzey değişikliklerinin dikkatle takip edilmesi gerektiğini belirtti.
Benlerin çoğu zaman iyi huylu deri oluşumları olduğunu ifade eden Doç. Dr. Yanık, ancak hızlı büyüme, asimetri, sınır düzensizliği, renk farklılaşması, kanama, kaşıntı, kabuklanma veya ağrı gibi bulguların dermatoloji değerlendirmesi gerektirebileceğini söyledi.
Doç. Dr. Mehmet Emin Yanık, “Her ben riskli değildir; ancak kişinin diğer benlerinden farklı görünen, zamanla değişen veya yeni ortaya çıkan deri lezyonları ihmal edilmemelidir. Bu tür değişikliklerde benin görünümü, hastanın yaşı, güneş maruziyeti, aile öyküsü ve cilt tipi birlikte değerlendirilmelidir” dedi.
Ben değerlendirmesinde klinik muayene ve gerekli görülen durumlarda dermoskopik incelemeden yararlanılabileceğini belirten Doç. Dr. Yanık, benlere kontrolsüz şekilde müdahale edilmemesi, koparma, yakma veya bilinçsiz uygulamalardan kaçınılması gerektiğini vurguladı.
Bu haber bilgilendirme amacı taşımakta olup tanı veya tedavi vaadi içermemektedir. Sağlıkla ilgili değerlendirmeler kişiden kişiye farklılık gösterebilir. Uzman hekim görüşü alınması önerilir.